Velen stellen ons de vraag: "vanwaar Dastro"? Na ooit een tekening te hebben gezien die die naam draagt, zijn wij terug gegaan naar die plek om meer van hem te weten te komen. Hier onze bevindingen

Dastro Lorenzo - geboren 1535 in Spanje te Vicolozano (nabij Avila)

 
Dastro en zijn vier broers groeiden op in een eenvoudig timmermansgezin. Doordat zijn moeder al vroeg weg viel, kreeg hij als oudste de taak de zorg van zijn broers op zich te nemen. Veel vrije tijd had hij niet, maar droeg ten alle tijden pen en papier met zich mee. Hij begon met tekenen, veel tekenen. Ook hielp hij zijdelings mee in het bedrijf van zijn vader, waardoor hij geinteresseerd raakte in het ontwerpen van interieurs.  
Door zijn werk als tekenaar, wat hij zichzelf geheel eigen maakte, kwam hij in contact met de bekende Spaanse architect uit de 16e eeuw: Juan de Herrera. Die was begonnen aan zijn meesterwerk Monasterio San Lorenzo de El Escorial. Juan was onder de indruk van Dastro's talent en vroeg hem een tekening te maken voor het bed van de Spaanse konning Philips de tweede.  
Door zijn leergierigheid en doorzettingsvermogen kreeg Dastro steeds meer tekenopdrachten en kon hij zijn eigen ideeen inbrengen. Al snel groeide hij uit tot Herrera's rechterhand. Hij gunde hem steeds meer vormgevings vrijheid.
Vanuit tekeningen die we hebben gevonden, kunnen we opmaken dat Dastro het interieur van de bibliotheek heeft ontworpen. Deze fantastische ruimte is zijn kroonjuweel. Het is spijtig voor hem dat hij als interieurarchitect altijd in de schaduw is blijven staan van zijn leermeester.  

Monasterio San Lorenzo de El Escorial, nabij Madrid.........................Google Maps  
Tijdens onze studiereis zijn wij gestuit op een sober hotel die daardoor met recht zijn naam draagt. Het was best vreemd, maar tevens een eer daar te mogen overnachten.
Dastro overleed in 1590 als eenzaam man zonder nabestaanden en naamsbekendheid. Wij zijn trots zijn naam te doen herleven....